Metodický portál RVP.CZ prochází změnami. Více informací zde.
logo RVP.CZ
Přihlásit se
Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.
Info

APIV A: Podpora žáka s ADHD inklinujícího k prožitkům stresu a úzkostnosti

Vložil/a Pavel Eret
Webináře

Anotace

Neurovývojová porucha pozornosti s hyperaktivitou známá pod zkratkou ADHD se projeví v rozličném věku života svého nositele. Výskyt ADHD se odhaduje u 5–20 % dětí (vyšší, pokud zahrneme i poruchy pozornosti s minimálně vyjádřenou poruchou impulzivity a hyperaktivitou), je častější u chlapců než u dívek. Nejvýrazněji na sebe jedinec s touto poruchou svými projevy většinou upozorní v době povinné školní docházky. Pro zvládání školních požadavků bývá dětem stanovován pro školu speciální režim přispívající k lepšímu zvládání školní výuky, také rodiče se učí být tolerantní a s dítětem správně jednat.

V opačném případě nenaplnění potřeb dítěte působí na některé z nich stresově s možným přechodem do úzkostnosti a jak víme, stres a úzkost vlastním úsilím neovlivníme. Pod jejich vlivem může dojít k zvýraznění obtížného chování, které bývá neuvědomovanou snahou dítěte o dosažení vnitřní rovnováhy narušené stresovou situací.

Žák nevnímá obsah verbálních sdělení, reaguje pouze na emoce, kterými dospělý, ve školním prostředí učitel či asistent pedagoga, svou verbalitu doprovází. Její obsah buď pocit ohrožení posílí, nebo naopak sníží. V našem webináři se proto budeme zabývat spouštěči stresu a úzkosti u dětí s ADHD a tím, jak s takovými dětmi pracovat, jak je uklidnit, jak je povzbudit.

Lektor: PhDr. et Mgr. Zdeňka Michalová, Ph.D.

Licence

Příspěvek je publikován pod licencí Creative Commons BY-SA 4.0
Komentáře
Video nebylo zatím komentováno.

Abyste mohli vložit komentář, musíte se nejprve přihlásit.

Hodnocení videa
Do oblíbených Přidat komentář Kód pro vložení