Metodický portál RVP.CZ prochází změnami. Více informací zde.
logo RVP.CZ
Přihlásit se
Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.
Info

Jak na internet: Vývoj a architektura počítače

Vložil/a David Hubl
Jak na internet

Anotace

Mnohé z principů, na nichž stojí koncepce moderního počítače, pocházejí překvapivě už z první poloviny 19. století. Kolem roku 1835 představil anglický matematik a vynálezce Charles Babbage svůj návrh mechanického Analytického stroje (angl. Analytical Engine), který měl být naplněním jeho myšlenky „výpočtů poháněných parou“. Navržený stroj již měl oddělený procesor, jemuž Babbage říkal „mlýn“, paměť i vstupní a výstupní zařízení (děrné štítky a tiskárnu).

Babbageova mladá spolupracovnice Augusta Ada King, jinak též dcera básníka Lorda Byrona a později hraběnka z Lovelace, připojila k popisu Analytického stroje své poznámky a vize, za něž by se nemusel stydět ani Jules Verne. Předpověděla třeba využití počítače pro nenumerické úlohy, například zpracování textu nebo hudby.

Babbageovi se ovšem nikdy nepodařilo Analytický stroj zkonstruovat, pokouší se o to až nyní skupina nadšenců v projektu plan28.org.



Toto autorské dílo podléhá licenci Creative Commons (Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 4.0 Mezinárodní License.), a to za předpokladu, že zůstane zachováno označení autora díla a rovněž sdružení CZ.NIC, z. s. p. o., jako autora projektu Jak na Internet.

Licence

Příspěvek je publikován pod licencí Creative Commons BY-NC-ND 4.0
Komentáře
Video nebylo zatím komentováno.

Abyste mohli vložit komentář, musíte se nejprve přihlásit.

Hodnocení videa
Do oblíbených Přidat komentář Kód pro vložení