Metodický portál RVP.CZ prochází změnami. Více informací zde.
logo RVP.CZ
Přihlásit se
Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.
Info

Jak na internet: Chytrá domácnost a ochrana soukromí

Vložil/a David Hubl
Jak na internet

Anotace

V našem okolí je stále více domácích spotřebičů s přístupem na Internet, zapojitelných do domácí sítě a ovladatelných na dálku pomocí chytrého telefonu.

Takové spotřebiče přináší svým uživatelům řadu výhod. Televizní přijímač si může aktualizovat program nebo načíst rozšířené informace o pořadu. Meteorologická stanice má dostupná data ze speciálních serverů a mnohem přesněji předpovídá počasí nebo poskytne informace o počasí na jiném místě. Lednice dokáže vyhledat nejlevnější potraviny z nákupního seznamu v okolí, doporučit recept na přípravu jídla či upozornit na správnou teplotu vína. Pračka nám po doprání zahraje skladbu aktuálního vítěze hitparády nebo si prostě aktualizuje prací programy podle kódu výrobce oblečení. Mikrovlnná trouba po načtení kódu zboží načte z webu výrobce optimální nastavení pro ohřátí jídla.

Připojení zařízení do domácí sítě pomocí wi-fi přináší další výhody. Z pohodlí sedačky lze ovládat teplotu a barvu světla chytré žárovky, nastavit nahrávání oblíbeného seriálu nebo přímo z mobilního telefonu prohlížet fotografie na televizní obrazovce. Každému se asi stalo, že při odjezdu na dovolenou znejistěl, zda vypnul žehličku nebo pračku. Chytré zásuvky je možné vypnout na dálku mobilním telefonem, naopak před návratem ze zimní dovolené je jistě příjemné vytopit si byt aktivací vhodného programu na termostatu.



Toto autorské dílo podléhá licenci Creative Commons (Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 4.0 Mezinárodní License.), a to za předpokladu, že zůstane zachováno označení autora díla a rovněž sdružení CZ.NIC, z. s. p. o., jako autora projektu Jak na Internet.

Licence

Příspěvek je publikován pod licencí Creative Commons BY-NC-ND 4.0
Komentáře
Video nebylo zatím komentováno.

Abyste mohli vložit komentář, musíte se nejprve přihlásit.

Hodnocení videa
Do oblíbených Přidat komentář Kód pro vložení