Metodický portál RVP.CZ prochází změnami. Více informací zde.
logo RVP.CZ
Přihlásit se
Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.
Info

VV21 - Virtuální hospitace: Matematika a anglický jazyk ve 3. a 4. ročníku

Záznamy hodin

Anotace

Paní učitelka Mgr. Lucie Krobová a pan učitel Mgr. Bc. Miroslav Halló ze ZŠ a MŠ Senomaty (škola má pouze 1. stupeň se dvěma třídami) nabízí virtuální hodinu ve spojené třídě 3. a 4. ročníku na téma římské číslice (M) a porovnávání zvířátek (AJ).



Tato virtuální hospitace vznikla jako výstup projektu "Zvýšení dostupnosti DVPP ve SČ kraji pomocí technologií", reg. č. CZ.1.07/1.3.04/04.0004, který je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR a realizován občanským sdružením VV21.

Licence

Příspěvek je publikován pod licencí Creative Commons BY-NC-ND 4.0
Komentáře RSS komentářů odkazu
Vložil/a: Tomáš PavlasVloženo: 13. 02. 2013 13:26

Bližší informace k natočené hodině naleznete v digifoliu. Své názory a případné dotazy můžete psát do diskuze.

Vložil/a: Iva BartoňkováVloženo: 22. 02. 2013 20:44

Dobrý den, dovolte, abych se vyjádřila k anglické části hodiny. Nepopírám, že hodina byla náročná na přípravu a byla připravena pečlivě, ale kromě volby správných a zajímavých aktivit, by měla být dobře zpracována i metodicky. Nelíbilo se mi, že paní učitelka nemluví na děti skoro vůbec anglicky. Nebavím se teď o procvičování slovíček, kdy i zde je ale jejich výslovnost mnohdy odbytá. Pokyny které jim dává nejsou těžké na naučení a pokud by se v hodině objevovaly od začátku školního roku, v lednu už na ně děti bezproblémově reagují v angičtině. Pokud se navíc přidá k mluvě řeč těla, děti pochopí, co se po nich chce. Také by měli žáci zkoušet odpovídat celou větou, ve třetí třídě by neměli mít problém s jednoduchou  větičkou. Aktivita "kdo dřív to zakřičí, toho to bude" byla dle mého názoru také nevhodná, neboť jak spravedlivě určíte, kdo byl opravdu první? Jaké štěstí, že se děti nezačaly hádat. Demotivující pro žáky byl i pokyn "nekřičte vy, co už máte" nebo "Kuba už druhý mít nemůže". Příště bych lépe promyslela pravidla této aktivity tak, abych se vyvarovala výše zmíněných chyb. U další aktivity byly nesrozumitelně zadané instrukce. Žáci musí dopředu vědět, co mají přesně dělat, v momentě, kdy ještě učitele vnímají a nejsou pohlceni samotnou aktivitou. Uprostřed plnění úkolu, až když vidím chaoz, na ně křičet "běžte dozadu na koberec" se míjí účinkem. Co se opravování výslovnosti týče, opět to není valné. Paní učitelka žáky nechá špatně vyslovovat "plus". Začínat každou druhou větu slovem "ták", také nepůsobí hezky. Chybělo mi zhodnocení hodiny se žáky, jejich vlastní sebehodnocení. Jako učitel mohu ze svého pohledu říct "zvířata umíte, několik jste jich zvládli", ale myslí si to skutečně i o sobě sami žáci?  Závěrem chci říct, že paní učitelka je velmi sympatická a věřím, že se snaží svou práci dělat co nejlépe. Tento komentář nebyl míněn kriticky, ale jako doporučení k zamyšlení. Iva Bartoňková, učitelka AJ I. i II. stupeň ZŠ 

Abyste mohli vložit komentář, musíte se nejprve přihlásit.

Hodnocení videa
Do oblíbených Přidat komentář Kód pro vložení