Metodický portál RVP.CZ prochází změnami. Více informací zde.
logo RVP.CZ
Přihlásit se
Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.
Info

Nízké zastoupení žen ve vládách ČR

Vložil/a Administrátor
Ostatní

Anotace

Edukační videospot demonstruje mizivé zastoupení žen ve vysoké politice. Je sestavené především z fotografií českých vlád a doplněné základní infografikou. Na vybraných fotografiích od roku 1992 do současnosti jsou animací zakryti politici. Jelikož mnohé vlády byly kompletně mužské, po zakrytí mužů zůstávají fotky prázdné, na jiných se objeví několik málo osamocených političek. Spot byl inspirován francouzským originálem vytvořeným časopisem Elle.



Spot vychází ze statistik o nízkém zastoupení žen v politice. Z výzkumů vyplývá, že průměrné zastoupení žen v české politice je 20 %. Platí pravidlo, že s přibývající mocí a výší příjmu žen v politice ubývá. Proto je na komunální úrovni (často neplacené) žen výrazně více. Zatímco ve členských základnách politických stran je 30–50 % žen, ve vedení stran je jich pouze 25 %. Z evropských zemí vedou v zastoupení žen severské státy, například v islandské politice je téměř 50 % žen.



Byla zvolena odlehčená forma sdělení a moderní hudba, aby mohlo video zaujmout mladší generaci. Typografie písma odkazuje k mainstreamové grafice používané v období z pořízení použitých fotografií.



Fórum 50 % podporuje vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice a rozhodovacích pozicích. Aby se ženské zkušenosti do reálné politiky skutečně promítly, je nutné, aby jich v rozhodovacích pozicích bylo více jak 30 %.



Autorem spotu je multimediální umělec a redaktor Artyčok TV Janek Rous, spot produkovalo Fórum 50 % pro Národní ústav pro vzdělávání v roce 2018.

Licence

Příspěvek je publikován pod licencí Creative Commons BY-ND
Komentáře
Video nebylo zatím komentováno.

Abyste mohli vložit komentář, musíte se nejprve přihlásit.

Hodnocení videa
Do oblíbených Přidat komentář Kód pro vložení